Pe termen lung, aceste dezechilibre în corp au impact negativ asupra sănătății psihice și fizice, ducând la boli cronice, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiovasculare, ateroscleroză, anxietate, dependențe, obezitate, depresie.
Această lupta contra timp fac din viață un carusel care ne obosește și ne alterează calitatea vieții.
Ce se poate face în astfel de cazuri?
1. Mișcare- Cel puțin 30 minute de mișcare pe zi. Știu că auzi asta peste tot! Dar chiar faci asta? Teoretic toți știm, însă practic ne este greu să începem măcar să facem ceva (Dacă ai probleme cu acest aspect îți recomand să te înscrii la cursul meu „Ritualuri pentru femei și mai frumoase” )
2. Evită grăsimile saturate- Studiile au demonstrat că un consum ridicat de grăsimi animale, lactate, ulei de palmier, întrerup circuitul de producție a dopaminei și se activează depunerea de grăsimi pe peretele arterelor etc.
3. Consumă cât mai multe proteine sănătoase- Alunele, tofu, soya, lintea, fasolea, nucile, semințele de dovleac, brocoli, spirulina sunt surse foarte bune de proteine.
4. Dormi suficient- Cel mai benefic ar fi somnul de la 10 seara la 6 dimineața. Atunci când nu dormim suficient, dimineața, creierul nu mai eliberează dopamină, astfel că îți poți pierde ușor concentrarea, nivelul de bucurie și plăcere scade, se poate instala oboseala cronică cunoscută ca și burn out.
5. Stai la Soare- Conștient evident. Expunerea la soare poate fi dăunătoare atunci când stăm la soare prea mult sau în orele amiezii.
Însă expunerea la soare ne ajută să avem un nivel ridicat de Vitamina D și lumina solară, și o eliberare de dopamină, astfel că vara avem mai multă stare de bine și motivație.
6. Ascultă muzică, care să îți ridice vibrația. Muzica îți poate da energie, poate alunga tristețea și îți poate aduce o bună dispoziție. Nu asculta melodii triste când ești trist(ă), vei simți și mai tare starea de nefericire. Muzica are puterea de a ne schimbă starea. Ți s-a întâmplat vreodată să fii plictisit(ă) și dintr-o dată să auzi melodia ta preferată și gata ești într-o stare bună? Ei bine, atât de puternică este muzica. Sunt mii de melodii pe care le poți găsi acum pentru creșterea vibrației, alege melodiile care ți se potrivesc și îți aduc o stare de bine
7. Meditează- Am auzit multe persoane spunând că nu știu să mediteze sau că le este foarte greu. Ei bine, trebuie să știi că nu îți va ieși din prima dar practica și consecvența este cheia oricărei acțiuni pentru a fi întreprinsă cât mai bine.
Există mai multe tehnici de meditație și voi aminti 6 dintre ele pe care personal le practic și care m-au ajutat extrem de mult:
– Imaginația ghidată. Este cea mai ușoară din punctul meu de vedere și foarte benefică, folosită și în psihologia lui Jung pentru a releva părțile subconștientului și de eliberare a tiparelor distructive înmagazinate aici. Imaginația ghidată este folosită de asemenea și pentru relaxare, concentrare sau intrarea în rezonanță cu anumite puteri cosmice. Imaginația ghidată ajută foarte mult să aduci mai mult optimism în viață ta.
– Scanarea corpului. O altă tehnică preferată deoarece ne pune în legătură cu propriul corp. De cele mai multe ori, uităm de corp, așa cum am prezentat mai sus și foarte multe blocaje încep să apară în corpul fizic și subtil la nivelul chakrelor. Astfel că ajungem să ne imbolnavim și să trăim limitați atunci când nu avem o conexiune cu trupul nostru. Prin meditația de scanare a corpului ne putem da seama singuri de propriile boli sau blocaje din corp și crește legătura dintre minte și corp.
– Concentrarea pe respirație este o altă tehnică foarte benefică care ne aduce în momentul prezent, cultivând Starea de Prezență care ne ajută să rămânem ancorați în planul prezent și automat mai focusați. Atunci când practicăm meditația pe respirație nu mai lăsăm mintea să își facă foarte multe griji pentru viitor și nici mustrări de conștiință a timpului trecut. Te bucuri mai mult de prezent și de viață și privești cu detașare problemele vieții, găsind mult mai ușor soluții.
– Yoga, Tai Chi și Qigong, ajută foarte mult la găsirea echilibrului minte-corp, păstrând în același timp un corp frumos, armonios și sănătos. Acest tip de meditație ți se poate potrivi dacă eșți o persoană mai activă și nu reușeșți să te concentrezi stand în poziție de meditație. Însă așa cum cred că nimic nu este imposibil, chiar și cele mai active persoane, prin practică pot medita profund.
Acest tip de meditație, ridică vibrația și îți aduce în corp mai multă flexibilitate și echilibru.
– Rugăciunea. Rugăciunea este o formă de meditație. Sunt persoane care rezonează foarte mult cu această formă de meditație și personal și eu practic. Rugăciunea ne pune în legătură cu planul Divin și cu Sufletul nostru, ea deschide Anahata, Chakra Inimii și ne face să trăim în mai multă iubire și compasiune pentru noi și ceilalți.
Acestea fiind spuse, ce tip de meditație crezi că ți se potrivește?
Oricare ar fi acesta, descoperă lumea minunată și relaxantă a meditației într-o călătorie transformațională alaturi de mine pe platforma iTherapy https://i-therapy.ro/team/sorina-ivan/
Săptămâna cu iubire să avem,
Sorina