
Terapie de cuplu & consiliere familiala
Consilierea de familie este un tip de psihoterapie, care se poate face pentru unul sau mai multe motive sau obiective. Obiectivul principal al consilierii de familie este ca fiecare membru al familiei sa vorbeasca despre ce e în mintea lui sau a ei. Consilierea de familie se face de obicei cu toți membrii familiei prezenți.
Cand avem nevoie de terapie de cuplu?
La fel ca si in cazul unei terapii individuale, terapia de cuplu ar trebui sa devina o solutie de luat in considerare din momentul in care exista suferinta in cuplu, oricat de mica; altfel spus, din momentul in care apar certuri, neintelegeri, incep sa apara dificultati in comunicare. Pentru inceput gandeste-te la urmatoarea intrebare: de ce am nevoie de terapie de cuplu? Raspunsul tau este important pentru ca scoate la suprafata o suita de posibile probleme: Vrei cu adevarat sa iti continui viata alaturi de partenerul tau? Vrei sa auzi anumite lucruri? Vrei sa iti confirmi anumite banuieli? Ce asteptari ai in urma terapiei? Sunt intrebari care deriva din cea principala: de ce vrei sa faci terapie de cuplu?
Ce este terapia de cuplu?
Avem tendinta sa credem ca terapia de cuplu presupune discutia cu un psiholog pentru a ne rezolva in mod miraculous problemele dintr-o relatie. Lucrurile sunt insa mult mai complexe si nu implica nimic din sfera miracolului. Terapia de cuplu presupune descoperirea legaturilor si a puntelor commune care unesc doua persoane si care le fac sa ramana impreuna, iar daca una sau mai multe dintre aceste legaturi nu mai functioneaza, rolul terapeutului este de a intelege si de a-i face pe cei doi parteneri sa inteleaga ce anume nu mai functioneaza. Oricat de multi ani au petrecut impreuna doi parteneri, terapia de cuplu invita la o perspectiva diferita asupra partenerului. Prin intermediul ei, doi parteneri de viata devin capabili sa isi spuna unul altuia lucruri pe care nu si le puteau spune, din diferite motive, isi inteleg reciproc asteptarile intime, isi exprima dorintele ascunse. Pe scurt, prin intermediul terapiei de cuplu, cei doi se redescopera reciproc.
Ce inseamna o terapie reusita?
Scopul unei terapii nu este neaparat acela de a salva cuplul cu orice pret. O terapie de cuplu reusita poate insemna deopotriva restabilirea echilibrului intr-o relatie, insa poate insemna si alegera solutiei benefice pentru tine care poate fi separarea, acceptata si constientizata de ambii parteneri.
Care sunt cele mai frecvente motive?
Motivele pentru care cuplurile ajung sa apeleze la un trapeut pentru a-si restabili echilibrul in relatie sunt numeroase si de multe ori ele se imbina: lipsa de comunicare, problemele sexuale, distanțarea, sentimentul de vina, conflicte cauzate de educarea copiilor etc. Pe de alta parte, statisticile arata ca apeleaza la terapia de cuplu mai ales acele cupluri in care exista diferente interculturale, precum si cuplurile care formeaza familii recompuse. Specialistii recomanda insa ca terapia de cuplu sa fie insotita adesea si de terapie individuala. Spre exemplu, in cazul problemelor legate de violenta in familie este recomandat ca persoana violenta sa urmeze o terapie individuala. La fel, in cazurile ce implica infidelitatea, este recomandat sa existe si o terapie individuala.