Terapia depresiei
Terapia depresiei
Te-ai simțit vlaguit sau iritabil în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi timp de două săptămâni sau mai mult. S-ar putea să te fi gandit la evenimente care v-au marcat in sens negativ din trecut (un deces, o despartire, o pierdere) sau pur și simplu să vă simțiți trist? Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară. Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța. Statisticile OMS arată că în România 5% din populația generală suferă de depresie.
Care sunt semnele?
- Te simti in majoritatea timpului fara energie, fara motivatie si te enervezi din orice. Ai aceasta stare de mai bine de doua saptamani sau mai mult?
- Ti-ai pierdut interesul pentru activitățile care pana acum te pasionau. Nu ai mai avut iesiri cu prietenii sau vizite in familie? Ai încetat să mai mergi la sală sau să te bucuri de mancarea preferata? Schimbările din rutina ta pot oferi indicii concrete că starea ta de spirit se schimbă.
- Nu poti sa te concentrezi. Este posibil să observi ca nu poti sa tii pasul cu programul favorit de la TV sau, de exemplu, sau să urmezi firul unei conversații. Acest lucru ar putea afecta performanța la locul de muncă sau chiar poate limita capacitatea de a efectua sarcini de rutina.
Depresia urmează „regula celor trei parti”: o treime dintre persoanele care suferă de depresie se va recupera complet, o treime va răspunde parțial la tratament și o treime nu va beneficia deloc de tratament. Nu de putine ori, depresia se manifesta prin simptomatologie somatica nespecifica – cefalee, ameteli, disconfort general, dureri si manifestari gastrointestinale. Avem atunci de a face cu o depresie “mascata” in care pacientul ajunge sa consulte inutil tot felul de medici si se supune unei serii de investigatii care sunt costisitoare, nefolositoare si chiar chinuitoare, fara a descoperi o cauza concreta a suferintei sale.